Selamat Datang!

Hi,anda boleh baca novel percuma dalam blog iniSaturday, May 5, 2012

Bab 2222


Syed Irfan merenung wajah adiknya lama-lama. Dia agak curiga dengan perangai ‘pelik’ adiknya itu. Selama ini dia mengenali Syed Khalid sebagai seorang yang pendiam, tidak suka bergaul dan pemalu dengan perempuan. Jika ada saudara-mara atau tetamu yang datang bertandang ke rumah, Syed Khalid lebih suka berkurung dalam biliknya. Hari ini dia melihat sisi lain adiknya itu. Sudah berubahkah dia? Adakah kerana gadis itu? Semua soalan itu berlegar-legar dalam fikirannya.
Syed Khalid menyedari renungan abangnya itu, tetapi dia langsung tidak kisah. Memang dia nekad sebentar tadi, berpatah balik semata-mata mahu membuat janji untuk Nadirah. Dia nampak wajah murung Nadirah sebelum mereka berpisah petang itu. Mungkin gadis itu sengaja hendak menyembunyikan perasaannya yang sebenar. Mungkin dia memang terasa sedih dengan perpisahan yang bakal menjelma, tetapi tidak mahu mempamerkannya di hadapan orang ramai. Yalah, baru hendak kenal mesra, dah berpisah. Syed Khalid sendiri merasakan cukup seronok dapat berkenalan dengan Nadirah. Seperti ada magnet pada Nadirah untuk dia mendekatinya walaupun malunya pada gadis itu tidak terkata. Jika dia tidak memulakan langkah, entah-entah dia langsung tidak dapat berkawan dengan gadis itu. Jadi, dia terpaksa membuang rasa malu itu jauh-jauh dan memberanikan diri. Baginya Nadirah lain daripada yang lain, hanya satu-satunya seperti itu dan mungkin sukar untuknya menemui seseorang yang betul-betul berkenan di hati.
Agak lama juga kedua-dua beradik itu tidak bercakap-cakap. Syed Irfan, seperti biasa hanya menyanyi-nyanyi kecil. Sesekejap dia bersiul mengikut rentak lagu di radio bagi menghilangkan kebosanan. Pandangannya dihalakan ke luar, melihat persekitaran di kiri-kanan lebuh raya yang menghijau. Syed Khalid masih tekun dengan pemanduannya. Syed Irfan sudah maklum yang adiknya itu memang payah hendak diajak berbual. Sejak kecil dia selalu mengasingkan diri daripada adik-beradik yang lain. Hanya daddy sahaja yang rapat dengan adik bongsunya itu. Dan daddy akan ikut segala kemahuan adiknya itu walaupun kemahuan mereka adik-beradik selalu berbeza. Melanjutkan pelajaran ke Scotland bukanlah persetujuan daddy. Malah daddy sebenarnya mahu Syed Khalid mendalami dunia bisnes, meneruskan legasi yang telah dibinanya. Tetapi Syed Khalid tetap dengan keputusannya, mahu meneruskan pengajian dalam bidang kejuruteraan. Memang pelik, kerana tiada seorang pun dalam keluarga mereka terlibat dalam bidang itu. Kebanyakannya lebih tertumpu pada dunia perniagaan, mengambil jurusan pengurusan perniagaan ataupun perakaunan. Syed Irfan tahu, adiknya itu akan meneruskan apa saja yang dicita-citakannya walaupun mendapat tentangan daddy. Tetapi seperti biasa, selepas bertekak daddy selalunya akan cair dan mengalah dengan kehendak Syed Khalid.
            “Kau memang rapat dengan Nadirah?”
            Pertanyaan abangnya itu membuatkan Syed Khalid tersentak. Dia baru sahaja terasa hendak membuka mulut, bertanyakan hal sebenar kedatangan abangnya yang tiba-tiba. Tetapi Syed Irfan terlebih dahulu bersuara.
            “Kawan biasa,” balas Syed Khalid ringkas.
            Syed Irfan tersengih dan kemudian tertawa kecil seperti menyindir. Syed Khalid menjeling abangnya di sisi.
            “Kawan?” soal Syed Irfan seperti tidak percaya.
            Syed Khalid hanya mendiamkan diri. Memang itu jawapan yang tepat. Dia tiada jawapan selain itu. Terpulanglah jika Syed Irfan enggan mempercayainya.
            “Tetapi dia memang cantik orangnya. Lemah lembut. Putih bersih kulitnya ... bibir mulusnya kemerah-merahan. Macam kacukan ... Rambutnya lembut beralun ...”
            Terasa berdesing telinga Syed Khalid mendengar bicara abangnya yang cuba mengupas tentang diri Nadirah. Dia tidak suka abangnya itu terlalu meneliti tubuh badan Nadirah. Dia berasa cemburu tiba-tiba. Namun dia enggan melayani abangnya itu.
Syed Irfan berpaling pada adiknya.
            “Kau tahu, sebenarnya kecantikan Nadirah tu pada matanya. Matanya redup, bulu mata lebat. Wah, cantik sekali!” tambah Syed Irfan sambil menepuk tangan.
            Mendidih rasa hati Syed Khalid mendengar kata-kata itu. Tetapi dia sedar, Nadirah bukan kepunyaannya. Jika dia bersuara, tentu Syed Irfan akan mentertawakannya. Dia tahu, Syed Irfan sengaja hendak menguji kesabarannya. Sejak kecil lagi Syed Irfan suka mengusiknya. Apa sahaja barang miliknya cuba diganggu. Sikapnya yang tidak suka bercakap itu membuatkan abangnya lebih suka mengusik. Dia hanya bersabar dengan sikap abang yang suka mencari fasal itu.
            “Eh, kalau Nadirah tu masih solo, tolong adjust untuk aku. Kau pun bukan ada apa-apa hubungan dengan dia, kan?” tiba-tiba Syed Irfan memberi cadangan.
            Syed Khalid hanya menyimpan perasaan geram di hati. Dia tidak mahu memberi apa-apa komen. Patutlah sejak di rumah Nadirah tadi Syed Irfan seperti sangat berminat pada gadis itu.
            “Kenapa abang cari saya?” Syed Khalid cuba mengalih topik perbualan.
            Syed Irfan tidak terus menjawab. Fikirannya masih pada Nadirah.  Terbayang-bayang senyuman gadis itu. Kelembutan dan keayuan Nadirah berbeza dengan gadis-gadis yang pernah dikenalinya. Jika boleh, dia ingin mengenali gadis itu lebih dekat lagi. Tak apalah, pujuk dirinya. Syed Khalid pasti boleh menolong. Dia berpaling pada Syed Khalid yang hanya serius memandu.
            “Nanti berikan aku nombor telefon Nadirah,” ujar Syed Irfan.
            “Kenapa abang cari saya?” suara Syed Khalid lebih keras.
            Syed Irfan tertawa kecil. Dia tahu Syed Khalid mula marah. Tetapi dia tidak peduli.
            “Oh, pasal tu. Daddy panggil, ada family dinner malam ini,” beritahu Syed Irfan.
            Syed Khalid terdiam. Memang sudah menjadi kelaziman, jika daddy memanggil makan malam untuk keluarga bermakna ada hal besar yang akan dibincangkan. Walau sesibuk mana pun mereka, setiap orang mesti hadir. Daddy seorang yang tegas. Hanya dia sahaja yang berani menentang daddy. Mungkin kerana tidak dapat menghubunginya maka Syed Irfan meminta bantuan Abang Wak. Syed Irfan tahu yang dia juga rapat dengan Abang Wak sejak akhir-akhir ini.

No comments:

Post a Comment